Asteroitler: Dünyayı Tehdit Eden Gökyüzü Kayaları

Asteroitleri muhtemelen sadece bilimkurgu filmi izlerken veya haberlerde Dünya'ya çarpabileceği söylendiğinde düşünüyoruz. Ancak bazı kurum ve gözlemevlerinin onları sürekli izlemesinin bir nedeni var.

Asteroitler, yaklaşık 4,6 milyar yıl önce Güneş sisteminin oluşumundan kalan kayalıklar. Bilinen bir milyondan fazla asteroit var ve bunların çoğu, Mars ve Jüpiter arasında Güneş'in yörüngesinde dönen ana asteroit kuşağında bulunuyor.

Emekli Gezegen ve Uzay Bilimleri profesörü Monica Grady, bazı asteroitlerin Dünya'ya yaklaştığını ve onların hayatın kökenini anlamamıza yardımcı olabileceğini söylüyor:

"Bu asteroitlerin bazılarında yaşamın yapı taşları olabilecek çok sayıda organik bileşik var. Bir hipoteze göre Dünya'da yaşam, onun bileşenlerini taşıyan asteroitler tarafından Dünya'ya getirildiği için başlayabildi."

Çoğu asteroit zararsız ve fazla ses çıkarmadan geçip gider, ancak bazıları takip etmeye değer.

Edinburgh Üniversitesi Fizik ve Astronomi bölümünden Agata Rozeck, "Dünya'ya yaklaşan nesnelere çok ilgi gösteriliyor. Etkisini engellemek ve bazen de tahmin etmek için yörüngeleri öğrenilenene kadar yakından takip ediliyorlar. Dünya'dan uzakta, alışılmadık bileşime sahip nesneler arıyoruz" diyor.

Boyut söz konusu olduğunda, büyük asteroitler daha az endişe verici.

"Tam olarak nerede olduklarını ve nereye gittiklerini biliyoruz" diyen Rozeck ekliyor: "Hareketlerini yöneten yasaları çok iyi anlıyoruz ve onları daha iyi anlamak için alışılmadık durumları inceliyoruz.

"Yörüngeleri bilinene kadar endişe verici olabilenler, küçük ve tespit edilemeyenler."

Bununla birlikte bilim insanları şu anda dört ana asteroiti izliyor.

Adını Mısır'ın kaos ve yıkım tanrısından alan Apophis, 2004 yılında keşfedildi.

NASA "Apophis'in en az 100 yıl boyunca Dünya'ya çarpma riski olmadığından emin" olunduğunu söylüyor.

Rozeck, "13 Nisan 2029'da Dünya'nın yanından güvenli bir şekilde geçeceğini biliyoruz" diyor:

"Keşfedildiği günden bu yana kapsamlı bir şekilde gözlemleniyor. Dünya'nın yakınlığının asteroiti gerebileceğini ve şeklini değiştirebileceğini düşünüyoruz."

Nasa'ya göre, Dünya'nın yerçekimi Apophis'in Güneş etrafındaki yörüngesini değiştirecek ve hatta asteroitte bazı küçük heyelanlara neden olabilecek.

Ortalama çapı 340 metre yani yaklaşık üç futbol sahası uzunluğunda olan asteroit, Dünya yüzeyinden yaklaşık 32 bin km uzaklıktan geçecek.

Bu çıplak gözle görülebilecek kadar yakın.

NASA tarafından 53-67 metre olduğu tahmin edilen, yani yaklaşık 15 katlı bir bina büyüklüğündeki 2024 YR4, 2024'te keşfedildi ve az bir ihtimalle 2032'de Dünya'ya çarpma ihtimali olduğu ortaya çıkınca haberlerde yerini aldı.

Dünya'ya çarpma ihtimali 32'de bir olarak tahmin ediliyordu, ancak NASA daha bu ihtimali eledi.

Grady, "Dünya ile çarpışma rotasında olan bir asteroiti gözlemlemenin getirdiği zorluklardan biri de bu olasılığa karar vermek" diyor.

2024 YR4'ün Ay'a çarpma ihtimali hala yüzde 3,8. Ancak NASA, bir çarpışma olsa bile bunun Ay'ın yörüngesini değiştirmeyeceğini ekliyor.

Yunancada ikiz anlamına gelen Didymos bir asteroit ve Dimorphos da onun yörüngesinde dönen küçük bir uydu.

İkisi de Dünya için bir tehdit olarak kabul edilmiyor ancak nispeten yakınından geçiyorlar.

2022'de, NASA ünya'yı tehdit edebilecek asteroitlerin güvenli bir şekilde yoldan çekilip çekilemeyeceğini test etmek için Çift Asteroit Yönlendirme Testi'ni (DART) Dimorphos'a yönlendirmişti.

Dimorphos ve Didymos dikkatlice seçilmişti. İkisi de Dünya ile çarpışabilecek bir yörüngede değildi.

Rozeck, "Gezegen savunmasının ilk pratik testinde, Dimorphos uydusuna çarparak Didymos etrafındaki yörüngesini değiştirdi" diyor:

"Gelecek yılki Hera misyonuna kadar gözlemlemeye devam ediyoruz."

NASA tarafından "ana asteroit kuşağındaki en ilgi çekici nesnelerden biri" olarak tanımlanan Psyche, 1852'de keşfedildi. Adını Yunan tanrıçasından alıyor.

Jüpiter ve Mars arasında Güneş'in yörüngesinde dönen Psyche, bizden çok uzakta. Metal ve kayadan oluştuğu tahmin ediliyor.

Bilim insanları, metalin çoğunun bir gezegenimsi yapının çekirdeğinden geldiğini düşünüyor ve bunu incelemek, Dünya'nın çekirdeğinin ve diğer gezegenlerin çekirdeğinin nasıl oluştuğunu ortaya çıkarabilir.

2023'te NASA, onu haritalamak ve incelemek için bir misyon başlattı.

Vera Rubin Gözlemevi Haziran 2025 başlarında yeni teleskopunun Dünya yakınlarında sadece 10 saatte 2 binden fazla yeni asteroit ve yedi uzay nesnesi tespit ettiğini açıkladı.

Yılda, yeryüzündeki ve uzaydaki diğer tüm gözlemevleri tarafından yaklaşık 20 bin asteroit keşfediliyor.

Prof. Grady "Gece gökyüzünün tamamını haritalamak istiyorsanız, gerçekten çok geniş bir görüş alanına sahip olmalısınız. Vera Rubin Gözlemevi'ndeki bu teleskop da buna sahip" diyor.

Gözlemevi, projenin ilk birkaç yılında milyonlarca yeni asteroit keşfetmeyi beklediğini, bilim insanlarına izleyecekleri daha fazla asteroit ve Güneş Sistemi hakkında daha fazla ipucu sağlayacağını söylüyor.

Teknoloji, Dünya, Uzay, Son Dakika

Son Dakika › Teknoloji › Asteroitler: Dünyayı Tehdit Eden Gökyüzü Kayaları - Son Dakika

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Develi Haberleri, Gündemi ve Son Dakika Gelişmeleri – Develide.com’da!

Develi, Kayseri'nin tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleriyle öne çıkan güzide ilçelerinden biridir. Bu güzellikleri ve gelişmeleri yakından takip etmek isteyenler için Develi haberleri, Develi gündemi, Develi son dakika gelişmeleri ve çok daha fazlası develide.com'da sizlerle buluşuyor.

Develi’nin Nabzı develide.com’da Atıyor

İlçede yaşanan her gelişmeyi yerinde takip ederek doğru ve tarafsız bir şekilde sunan develide.com, Develi halkının sesi olmaya devam ediyor. Mahalle gelişmeleri, kültürel etkinlikler, spor faaliyetleri, eğitim ve sağlık haberleriyle Develi gündemi güncel olarak yayınlanıyor.

Develi Son Dakika Haberleri

Anlık gelişmelerden haberdar olmak artık çok kolay. Develi son dakika haberleri sayesinde kazalar, doğal afetler, altyapı çalışmaları gibi önemli konularla ilgili ilk bilgiye ulaşmak için develide.com'u takip edebilirsiniz.

Develi Gündemini Şekillendiren Konular

Develi Belediyesi’nin projeleri, tarım ve hayvancılıkla ilgili gelişmeler, gençlere ve kadınlara yönelik destekler gibi konularla Develi gündemi her geçen gün zenginleşiyor. Bu gündemi en doğru şekilde yansıtan platform olarak develide.com, Develi'nin vizyonuna katkı sunuyor.

Develi Kültürü, Tarihi ve Sosyal Yaşamı

Sadece haber değil, Develi’nin kültürünü ve tarihini de sizlere sunuyoruz. Seyrani’den Erciyes’in eteklerine uzanan tarihî zenginlik, camiler, türbeler, mutfak kültürü ve halk oyunları Develi kültürü başlığı altında yer alıyor.

Develi'de Ne Var Ne Yok?

Elektrik kesintileri, etkinlik takvimi, açılan yeni iş yerleri, kayıp ilanları ve daha fazlası Develi ile ilgili her şey kategorisinde sizleri bekliyor. İlçeye dair tüm detaylar develide.com'da!

Develi’de Yaşayan Herkesin Sitesi

Develide.com, tamamen yerel içeriklere odaklanan, kullanıcı dostu bir haber sitesidir. Günlük hayatın içinden, sokak röportajlarından resmi duyurulara kadar birçok içerik burada yer alır.

Sık Kullanılan Anahtar Kelimeler:

  • Develi haber
  • Develi gündem
  • Develi son dakika
  • Develi yerel haber
  • Develi sosyal hayat
  • Develi etkinlik takvimi
  • Develi iş ilanları
  • Develi emlak haberleri
  • Develi kültür sanat
  • Develi spor haberleri
  • Develi hava durumu
  • Develi kamu duyuruları

Develi’yi Develide.com’dan Takip Edin!
Yaşadığınız ilçeye değer veriyor ve doğru bilgiye ulaşmak istiyorsanız, develide.com'u sık sık ziyaret edin. Develi’nin nabzını tutan, halkın sesi olan, tarafsız ve güncel içeriklerle dolu bu platformda siz de yerinizi alın.